Varför begränsa sig? - Sommar med Jonas Gardell

"I på rymmen med Pippi Långstrum cyklar Pippi på en cykel utan hjul. Det går alldeles utmärkt ända  tills de där bekäftigt präktiga Tommy och Annika människorna ropar "sådär kan man väl inte göra Pippi" då svarar Pippi snopet , "oj det tänkte jag inte på" och faller genast till marken.
Genast därefter sorterar Tommy och Annika människorna ut karta över London och karta även härjedalens fjällvärd från sjökorten som Pippi hittat eftersom att dom inte hade något där att göra.
 Därefter tvättade dom bort prickarna på lilla gubben, avslöjade att dom minsann visste att det var Pippi själv som gömt socker-drickor i det ihåliga trädet för att larva och göra sig till.
Därefter förklarade dom att det var ohygieniskt att baka pepparkakor direkt på köksgolvet samt bevisade noggrant för Pippi med många exempel ur den medicinska litteraturen att en liten svald ärta minsann inte hindrar någon från att växa upp och bliva stur. Vackert hörrni, vad man måste slåss med alla Tommy och Annika människor."
 
 

Såhär är det nu

Såhär är det nu- jag har varit och fjällvandrat, jag fick precis veta att jag klarade mitt ietls test och sitter i detta nu och väntar på att Frida och hennes lilla gäng ska hämta mig. Vi ska till Skellefteå för att, äta middag, möta upp med kusin och se på Håkan Hellström. Det är nämligen så att vaken jag eller Frida brukar gå på festival eller spelningar. Men nu när Håkan släppt ett nytt album tänkte jag att nu jäklar åker vi. Jag tänker vara så himla lycklig ikväll. Måste ta igen allt jag missat!

Trendsales

 
Världens bästa köp- och säljsida heter trendsales.dk och är såklart dansk. Danskar tycker att svenkar har stil. Jag tycker att danskar är stiligare och har därför gått med i danska köp- och säljgrupper på facebook. Jag tänkte på Matilda som till och med jobbar i Köpenhamn nu-för-tiden när jag såg en Mulburry börs(eller pung som de heter på danska) för 1000,- dkk på "salg och handel".
När jag bodde i Köpenhamn spanade jag mer på danska tjejer än killar. Tjejer i Danmark har färgglada cyklar, blommor i cykelkorgen, hunter stövlar och classy jackor. Danska tjejer HAR alltså stil.. dom ser avslappnat coola ut och som om dom föddes med stil. Sedan ser dom även sådär dyra ut med sina medvetna kvalitétsmärken, dock verkar de bytas ut såsom andra byter underkläder- perfekt att utyttja :)
 
 
 
 

Tänk grönt

 
Det känns som att solen skinit ända sedan jag kom hem från Buenos Aires i Maj. Att det är grått väder med regn idag gör mig inte så mycket. Äntligen får man ligga under täcket med gott samvete- äta oändligt med rostade franskor, läsa böcker man annars inte hinner och värma hjärtat med grönt thé. Jag räknar regndroppar och dagar till semestern i Augusti. Läser gör jag som sagt i väntan, men också  för att jag älskare. Har läst precis läst "Tänk grönt, 21 texter om framtiden" och älskaren. Den handlar om framtiden och gröna ideologier- men även om de andra. Bra för den som önskar ett helhets intryck, även om den helt klart förespråkar de gröna framför de andra.  

I väntans tider

 

 

Är i detta nu hel spänd på framtiden. De kommande månaderna har en rad förväntansfulla dagar att både se fram emot och bärja sig över. Ielts resultatet, som avgör hela min ansökan i Danmark, kommer att ligga i min brevlåda redan nästa vecka. Den 15:e juli får jag och alla andra som sökt in i Sverige svar på tal och i slutet av månaden skickar de danska universiteten ut sina antagningsbesked. Jag ser fram emot nya spännande människor, kurslitteratur och trygghet. Att bli inbjuden på studentfester, bo i kollektiv och göra fint på mitt rum med begränsad budget.Jag kommer att bli överlycklig och framför allt lättad (jag ligger verkligen på gränsen) om jag kommer in på något av mina följande val:

 

SMIL-programmet på handels i Göteborg. Eftersom att jag redan läst 30 hp kommer detta program ge mig dubbla utbildningar- både inom miljö och ekonomi.

 

Ekonomi på SLU i Uppsala. Sveriges bästa studentstad har ekonomi med alla kurser i miljö sammanhang..detta program skulle ge mig en "Green BA (Business Administration)"

 

Business Politics och Business Sociology på Copenhagen Business School. CBS är antagligen den bästa skolan om man vill arbeta inom Business, säger sig ganska självmant. Även klassad som en av världens bästa skolor med fullträff på kontaktnät.

 

 


Noll procent charmigt

 
Yoga instruktörer - Jag älskar yoga men när instruktörer spelar musik med text  blir jag mer stessad än lugn; såsom skinny love eller Beyonce. Hela grejjen är väl att man ska komma in i sin egna andning.... inte lyssna på någon annans kärleksbekymmer t.ex. Dessutom tappar jag koncentrationen när de spelar olika musikstilar.Har inget emot musiken i andra sammanhang. 
 
Buisness men.. som bokar fel och måste dela rum med sin kollega. Fortsättningsvis nöjjer de sig inte med en extra säng.. klagar, suckar och glömmer bort att dem tillhör den procent som har det bäst i hela världen. Dem bor på hotell med sköna sängar, TREVLIG personal och roomservice. 
 
Studenter på Ica - Tjuvlyssnat på dem som; inte orkar cykla och storhandla för att det bara finns plats för två kassar på styret, klagar över dyra matpriser och köper cigaretter samtidigt, avstår att panta för att man blir kletig.  
 
De som klippte ner nydala skogen och öppnade upp för bilar- punkt! 

Båten

Efter gårdagens dipp var jag tvugen att kompensera- Karro drog med mig på båten där vi åt för start taccos, drack vin och träffade massa bekanta ansikten :) 
''
En annan båt i Umeå. Karro fick följa när jag skulle fota Umeå under olika klockslag. Jag har nämligen lovat att skicka dem till Argentina. Här är klockan 23:00 på årets näst ljusaste dag. 
 
Jag har känt Karro sedan 6-års och vi har umgåtts fram och tillbaka genom åren. Hon är en fantastiskt vän som bjuder på sig själv. Igår hade vi lika kul som vanligt- därav denna bild. 
 
Min cykel korg <3
 
Det fastnade toalettpapper under Karros sko. Märkte det då vi cyklade hem, klassiker. "Stackars karro, hoppas att ingen såg" Inte precis henns fel att det ligger blött papper på golvet. 
 
Här är en bild just innan vi gick hem och mörkar än så blev det nog inte!
 
 
 

Stockholm

 
 
Mina små kusiner hade gått och blivit stora och dösnygga. Detta är Julia..
 
..och Clara som provar en jacka med prickigt foder på Beyond Retro. Vi hade två riktigt mysiga dagar ihop.  
 
 
Vi hängde mest på Söder. Mina kompisar har även startat buisness på Rosenlundgatan. Dom serverade helt seriöst världens godaste tapas. Söder är såå fint, liksom skärgården.. men resten av Stockholm faller verkligen inte mig i smaken. 
 
 En annan bild från söder. Jag skicka denna bild till martin och han tyckte att gatorna såg helt overkligt rena ut. Inget man som svensk tänker på? 
 
Så skrev jag ju Engelska provet på Fredag och Lördag. Vi får se hur det gick.. nu har jag ialla fall gjort allt jag kan för att forsätta mina studier i höst. Om det blir Uppsala, Göteborg eller Köpenhamn blir jag världens lyckligaste... annars finns det miljoner andra saker att göra.
 
När jag kom hem till Umeå så luktade det så himla gott. Bara dem som har bott i Umeå vet hur det luktar precis när det regnat. Det är skönt att vara hemma och det kommer att bli världens bästa sommar- för alla mina vänner är hemma. Jag ska hålla hårt i dessa dagar och hitta på så mycket kul som jag bara hinner... Förssten är det helt sjukt att min hembiljett kostade 350,- med flyg och 700 någonting med tåg. Vad väljer man liksom????
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Chanel

Området San Telmo är känt för sin secondhand och låg på vägen hem från mitt universitet i Buenos Aires. Jag brukade stanna till där, mest för att det var/är så himla mysigt. De såldes mest krims krams- men en dag hittade jag denna jacka. Damen som sålde jackan var urfattig och jag tänkte aldrig att den skulle vara äkta. Min chef från London hälsade på mig någon vecka senare och sa att jag borde värdesätta den.  
 
Igår när Clara och Julia visade mig runt på söder frågade vi en kvinna som tog provision på märkeskläder. Hon kom fram till att den var äkta och värderade den till 15.000. Detta är hutlöst... jag kommer alltid undra hur jackan hamnade hos den damen i San Telmo och varför hon sålde den för 250 pesos, motsvarar 250 svenska kronor. 
 
Idag ska jag skriva mitt första del prov, om jag har tid efter tänkte jag åka till auktionshallarna och sälja den. 
 
 

Morning News

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Morgon kaffe- jag jobbar natt och dricker därför mitt morgonkaffe klockan 21:00. Läst ETC och bokat min resa till stockholm på onsdag. Vad gör man i Stockholm? Jag har inte mer än mellan landat i  Stockholm de senaste åren. Jag är hur som helst jätte nyfiken och taggad på staden. Jag ska bo hos mina kusiner i skärgården, träffa min gudmor och faster, hälsa på Fanny som öppnat restaurang och möta upp Oliva från BA... och så var det där provet. Ja ni ser jööh... jag har massor att göra i Stockholm! 
 
xxx

Instagram

 
 
  
När Sofie var här och vi handlade mat // Tårta på Sveriges nationaldag cream
de la cream 
 
 
När jag cyklade runt och visade Umeå stad via Skype // Min cykelkorg som jag
äntligen hittat . Saknas bara blommor nu!
 
Uteservering på Café Göteborg // För ett år sedan gjorde Sam en tatuering, jag är fågel:
andra från höger

 
  
 
 

Hundar, närhet och varm asfalt .

Jag är helt såld på pappas-flickväns-papillon. Jag har aldrig förstått mig på kärlek till djur, tills jag träffade Ajax.
 
Han väcker mig varje morgon klockan 7 och lägger sig sedan vid mina fötter.
I veckan då vi var ute på vår dagliga promenad  brände han sina tassarna på nygjord asfalt. Jag skällde ut vägarbetarna som inte skyltat och bar honom hela vägen hem.
Härom dagennär jag kom hem och var helt slut efter jobb såg han ut att bli så glad av att se mig- han hoppade, viftade med svansen och gav mig energi till att busa hela eftermiddagen ut, trots att jag var super trött.
 
Jag funderar verkligen på att bli med hund alltså.. nu när man ändå ska bo på samma ställe i 3 år.. om jag kommer in på hippie-universitet i Uppsala blir det nemas problemas. Har läst att djur är lika välkomna som studenter. 
 
xx

Yran


Fy bubblans var det var trevligt i helgen. Vi satt på ängarna åt pizza, drack öl och blev solbrända
 
schh...
 
..lurk
x

Europa

Jag har suttit med Martin hela natten och planerat vår resa genom Europa. Planen känns kompromissad och klar - det blev varken Italieskt vin eller klar-blått vatten. Egentligen spelar det ingen roll var vi åker, bara jag får vara med honom och gå finger-bana på hans rygg. 
 
Det var länge sedan jag längtade efter något såhär mycket- 2 månader kvar och jag har redan börjat tänka på packlistor. Det kan vara att jag borde resa mindre, längta i år och ihjäl mig. Jag kan inte föreställa mig hur det kommer vara när vi träffas. 
x

Luxury Secondhand

När jag bodde i Köpenhamn hade jag sådana dagar då jag inte gjorde så mycket- jag tittade när kaffet droppade, möblerade om i min lägenhet, intresserade mig i svenska nyheter och inte så mycket mer. Köpenhamn har de bästa "luxus gebyr" butikerna, så det fick bli min sysselsättning. Ibland hittar jag de finaste byxorna i världen, fyra av fem var dock inte min storlek. Jag blev liksom tvungen att leta mig fram, lite som att gå på skattjakt. Ibland sa damen att design-pungen(som det heter på danska) jag letat efter kom in samma dag som den blåste ut med vinden. 
 
Jag hittade min dröm-börs tillslut. Jag tycker att det är fruktansvärt spännadne att filosofera om vem som ägt den innan mig. Det känns som att den har en historia. Att handla från second hand är tusen gånger trevligare än att handla börsar i vanliga butiker.
 
Jag köpte min Marc Jacobs börs i Köpenhams bästa secondhand-butik för ett och ett-halvt år sedan. Jag blir fortfarande barnsligt glad när jag ser den, och den dagen jag inte blir det... så säljer jag den vidare.
xx
 

Loppis På Travbanan

Jag sålde allt som jag inte drar nytta över idag. Det har gått så många dagar att det blivit ett helt vecko-projekt med att rensa, tvätta och bli sentemetaliskt-vissa kläder tog längre tid att lägga i kassen än andra. 
 

Väl på plats på kändes det som att gå fem år tillbaka i tiden. Alla mina gamla kläder från högstadiet hängde uppradat. Hälften av kläderna fanns det dock ingen koppling till-  jag har haft en sådan hysterisk period då jag ägde mer pengar än vett. Dessutom är jag sämst på att rensa ut, jag samlar på mig allt möjligt krims-krams.
 
Syster var med mig och vi hade en fantastisk dag tillsammans. 
 
Check är hon, min syster
 
 
När vi stog där kom vi på att vi egentligen inte ville ha något kvar. Vi satte upp en skylt och folk betalade hädan efter precis vad dem ville. Det som blev över gick bra att lämnades till insamlingar. Det var som terapi att göra sig av med alla dessa kläder, en frihetskänsla som jag dock inte vill uppleva igen. Vi tjänade inte så mycket pengar idag, det var mer själva grejen. 
 
xx
 
 
 

Så dödar naturskyddsföreningen myter om ekologiskt

 

Ekologiskt funkar inte om vi ska mätta alla världens hungriga.

Du: Sorry, men du har lyssnat för mycket på industrin. Lyssna på världsledande forskare och experter istället. De säger att ”business as usual” inte är lösningen, utan att det är hög tid att kika på intressanta lösningar inom det ekologiska lantbruket. Du kan också lyssna på miljontals småbönder i Afrika, Asien och Latinamerika som övergett kemikaliejordbruket och börjat satsa på ekologiskt istället. De får lika stora, eller större, skördar som tidigare men får bättre betalt och har lägre utgifter. 

Dessutom produceras det redan tillräckligt med mat för att mätta alla hungriga redan idag. Problemen handlar snarare om konflikter och vem som har makt över maten och jordarna. FN:s hungerexpert har ett råd till oss i den rika delen av världen: om vi vill göra något för alla miljontals svältande människor, så är det att äta mindre kött. 

 

 

Det är alldeles för dyrt med ekologiskt! 

Du: Det är den andra maten som är för billig.  Tänk om kemikaliejordbruket skulle stå för kostnaderna för vattenrening, utarmning av biologisk mångfald, hälsoskador, övergödning... Då skulle vi få veta vad maten egentligen kostar – den är svindyr.  

Dessutom har vi i Sverige aldrig lagt så lite pengar på mat som nu. Istället prioriterar vi prylar, boende och resor.  Vi slänger en tredjedel av maten - samtidigt säger vi att vi inte har råd med ekologiskt. Vi lägger 40 procent av matutgifterna på kakor, läsk och andra tomma kalorier - samtidigt säger vi att vi inte har råd med ekologiskt. Och vi köper så mycket kött att det har blivit både ett folkhälsoproblem och ett massivt miljöproblem. Om vi istället skulle stuva om våra matkassar - med mindre kött, halvfabrikat, snask och mer grönsaker och ekologiskt – så skulle det inte märkas i våra plånböcker.   

 

 

 

 


RSS 2.0