Så dödar naturskyddsföreningen myter om ekologiskt

 

Ekologiskt funkar inte om vi ska mätta alla världens hungriga.

Du: Sorry, men du har lyssnat för mycket på industrin. Lyssna på världsledande forskare och experter istället. De säger att ”business as usual” inte är lösningen, utan att det är hög tid att kika på intressanta lösningar inom det ekologiska lantbruket. Du kan också lyssna på miljontals småbönder i Afrika, Asien och Latinamerika som övergett kemikaliejordbruket och börjat satsa på ekologiskt istället. De får lika stora, eller större, skördar som tidigare men får bättre betalt och har lägre utgifter. 

Dessutom produceras det redan tillräckligt med mat för att mätta alla hungriga redan idag. Problemen handlar snarare om konflikter och vem som har makt över maten och jordarna. FN:s hungerexpert har ett råd till oss i den rika delen av världen: om vi vill göra något för alla miljontals svältande människor, så är det att äta mindre kött. 

 

 

Det är alldeles för dyrt med ekologiskt! 

Du: Det är den andra maten som är för billig.  Tänk om kemikaliejordbruket skulle stå för kostnaderna för vattenrening, utarmning av biologisk mångfald, hälsoskador, övergödning... Då skulle vi få veta vad maten egentligen kostar – den är svindyr.  

Dessutom har vi i Sverige aldrig lagt så lite pengar på mat som nu. Istället prioriterar vi prylar, boende och resor.  Vi slänger en tredjedel av maten - samtidigt säger vi att vi inte har råd med ekologiskt. Vi lägger 40 procent av matutgifterna på kakor, läsk och andra tomma kalorier - samtidigt säger vi att vi inte har råd med ekologiskt. Och vi köper så mycket kött att det har blivit både ett folkhälsoproblem och ett massivt miljöproblem. Om vi istället skulle stuva om våra matkassar - med mindre kött, halvfabrikat, snask och mer grönsaker och ekologiskt – så skulle det inte märkas i våra plånböcker.   

 

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Matilda

En kall kopp ekologiskt te ;)

2013-06-01 @ 18:47:18
URL: http://kallkoppte.blogg.se/
Postat av: vanja

vilka fina bilder

2013-06-01 @ 21:45:38
URL: http://vvanja.blogg.se
Postat av: Beata

Så himla bra sagt!!

2013-06-02 @ 12:50:35
URL: http://ringbeata.blogspot.se
Postat av: Malin Aurora

Så himla sant.

2013-06-02 @ 19:18:15
URL: http://vildblommor.blogg.se/
Postat av: Liborius

har också läst det på deras hemsida och det är så skönt att dem tar upp det! Jag har handlat ekologiskt länge nu och man får ju höra en del dumma kommentarer ibland!

2013-06-02 @ 19:38:13
URL: http://liborius.se
Postat av: downshift - M

Fantastisk sida du har! Verkligen fin och intressant blogg och en smula igenkänning :) Alltid kul att läsa om någon som brinner för samma saker!
Ha en fin dag!
/M

2013-06-15 @ 22:22:17
URL: http://downshift.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0