DN imorse

 
När förlorade vi tron på att det finns sådant som är gott i sig själv, som är sitt eget ändamål, inte blott ett medel till något annat, till något nyttigt? Kärlek, vänskap, en roman eller en musikupplevelse måste få vara mål i sig själva, utan att behöva motiveras med nyttigheter som bättre hälsa, sömn, längre liv eller vad det nu kan vara. Än värre är det ekonomistiska tänkandet när det används om människan. En människa bör alltid betraktas som ett mål i sig själv, som värdefull.

En höst i Köpenhamn

 
Idag har jag bott i Köpenhamn i 3 månader. På söndag är det hela 12 veckor sedan jag åkte från Berlin till Köpenhamn, med tåg, båt och trasigt hjärta. Det känns som en hel evighet sedan och en dröm, eller en historia som någon annan har berättat för mig. 
Vad har egentligen hänt därimellan? 
 
Jag har lärt känna Marcus. Marcus är min systers vän, som blivit min vän. Vi träffades av en slump på en fest och har sedan dess, hängt på tok för lite. Igår var jag inbjuden på till hans klass och dearas thanks giving. Efteråt gick vi på en danska-bodega- det enda konceptet som tillåter rökning innomhus. Det var förförligt och jag var tvungen att gå efter en timme, mina ögon klarade inte av det. Innan vi sa hejdå tummade vi på att umgås mer.
 
Jag har blivit med i gröna studenter i Malmö. Det var en dag då jag blev så less för att allt kändes kallt och stelt på CBS, studierna kändes, för ett tag, riktade helt åt fel håll. Så bestämde mig för göra något åt saken; kontaktade Måns och träffade MS-gänget. Jag blev förälskade direkt, i deras tankesätt och gemenskap. Vi träffas två gånger i månanden, en officiellt och en på någon bar i Malmö. 
 
Jag har blivit hooked på yoga. Det är typ som en drog då man väl börjat. 
 
Jag har gått på date, i vackra christians hamn, men det kändes bara helt fel. 
 
Jag har och håller nog fortfarande på, att lära känna min klass allt börjar falla på plats, utbildningen och människorna 
 
Framför allt har jag umgåtts med Sarita. Vi har druckit thé, studerat och skrattat tills våra magar krampat.  Hon har lagat mat till mig när jag inte orkat och jag har gjort detsamma för henne. Ikväll ska vi gå ut, vi har ju knappt varit ute, det är (tydligen) lätt att fastna och snöa in sig, aldrig förr har jag trott att man måste dra sig för att gå ut. Vi har mest tittat på dokumentärer, läst tidningen och studerat medan en helt höst glidigt förbi. Men nu så är det dags. Det har bara tagit lite tid. 
 
 
 
 
 
 
 
 

International politics

 
Jag fick 5 av 7 på min uppsats i political science,  och det är väl helt okej för en första uppsats på CBS? Om mitt huvud inte varit i ett gridlock hade det naturligtvis gått väldigt mycket bättre, intalar jag mig själv. Jag måste lära mig att inte stressa upp mig i onödan. Vi skrev bara 10 sidor på 7 dagar och samma mängd sidor ska in på 24 timmar den 19:e December. Hur tänker CBS egentligen? Jag tror att börjar med att skriva en uppsats i allt tänkbart som kan komma redan nu. Detta handlar om taktik och framför allt, tur. Jag har alltid jätte tur eller jätte otur. 
 
En bild från Berlin 
  
En annan bild, från en marknad som Natalie tipsade om 
 
Berlin har en bitter-ljuv smak. Jag måste helt enkelt åka tillbaka för att se staden med rätt ögon, inga tråkiga hejdån, bara marknader och nattklubbar.  
 
Gungar med utsikt över Berlin-muren, tänker på frihet då jag ser denna bild. Det var trots allt dagen innan jag började IBP på CBS. 
 
 
 
 

Godmorgon

Var på gröt-bar med Frida och Sarita i onsdags. Det är så dejligt att att ha fina vänner som gillar gröt lika mycket som mig. Jag har haft en dille på gröt sedan London, då jag kom på att man liksom kan välja att göra den äcklig eller att pimpa den med nötter, solja mjölk, frukt och annat. Den tappar sin fördel att vara billig men som sagt, en bra start på dagen förtjänar man :) Längar tills jag åker hem till Sverige den 19:e, är säker på att syster kommer koka mannagrynsgröt till julefrukost.
 
Jag saknar Sverige och tänkte åka hem tiill Umeå redan nu i helgen då syster fyller 25, men det är så himla dyrt (och omiljövänligt.. känns som en bättre anledning) så det går nog vänta. Har hur som helst stillat mitt Sverige-behov med att åka över till Malmö varannan vecka, är aktiv i miljö pariets student grupp, sådana underbara människor det finns altså. Det är inte direkt så att jag för utlopp för min klimat-ångest på CBS. Jag vet inte vad det är med mig och miljö, jag tycker bara att det är så så spännande och viktigt. Nu när jag har varit sjuk och jag gått igenom alla klotets podcast på sveriges radio, mycket intressant! 
 

Sjuk och tacksam.

Varje dag ska börja med positiva tankar. Det kan vara något som tacksamhet- till mina vänner som hälsar på mig titt som tätt, min familj som stöttar mig, min utbildning som jag börjar komma i fas med, yoga-studion som ligger runt hörnet eller till min roomie Sarita som får mig att orka. Idag är jag sjuk, ändå sitter jag på jobb, pimplar varmt vatten och är trevlig mot gäster. Det var när Frida åkte som halsen började bränna- det absolut värsta som kunde hända har precis hänt- influensa! Inte den värsta sorten, men helt klart stark nog att sno dyrbar pluggtid. Det är tur att den inträffade under helgen. Så, efter många om och men har jag beslutat mig för att vara tacksam för att influensa kom nu och inte när jag har lektioner. En liten sak såsom det gör tydligen skillnad! Dessutom behövde hjärnan nog vila lite.

Yoga pose

Dagen efter att jag flyttade till Köpenhamn för första gången träffade jag Sofie. Jag var ensam och utråkad- gick på ett café och började prata med en svensk tjej.. hon skrev sitt nummer på en lapp och resten är historia. 
 
I helgen har i alla fall Sofie varit på besök. Vi har tränat yoga hemma och på studio, ätit suhsi, fikat, sett på "99 percent occupy wallstreet" på köpenhamns dokumentär vecka och hängt med Thomas. Sofie är som mig fast lugnare. Vi gillar samma saker och passar utmärkt ihop. Perfekta komplimenter. Det blev så tomt när hon åkte, min önskan är att hon ska flytta tillbaka till Köpenhamn. 

Café Vinyl med Thomas och Sofie

 
 
 
 
 
 
Dokumentär-vecka i Köpenhamn !!!!
 
 
Tredje koppen kaffe 
 
Sofie har kommit från Göteborg för att hänga mig och dela min säng, det är underbart <3 Idag har det gamla goa Köpenhamn-gänget hängt på café. 
 
 
 
 
 

Bilddagboken

 Det var när jag och Sarita pratade om dåtiden som jag började rota i gamla arkiv och kom och tänka på denna bild. Det är konstigt hur man tror att livet ska förändras, att man ska växa ifrån sitt förflutna och att livet ska bli annorlunda. Jag trodde jag skulle vara "vuxen" när jag var 22, bo någon annanstans och tänka på något annat. Jag saknar fortfarande Umeå, min familj och mina vänner; igår förklarade syster hela syrien konfilken och idag har jag tagit lång promenad och pratat politik och ekonomi med Adrian, andra synvinklar är väl behövda :)

RSS 2.0